Αδιάγνωστοι πολλοί ασθενείς με ρευματικές παθήσεις

 

Πάνω από 200 ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις επηρεάζουν σημαντικά την υγεία τουλάχιστον 103 εκατ. ανθρώπων που πάσχουν από αυτές στην Ευρώπη, παρότι πολλοί από αυτούς παραμένουν αδιάγνωστοι. 

Τα συχνότερα και πιο γνωστά νοσήματα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, οι σπονδυλαρθρίτιδες, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σκληρόδερμα, η εκφυλιστική αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, η ρευματική πολυμυαλγία, η ινομυαλγία, η οστεοπόρωση και άλλα.

Τα νοσήματα αυτά προσβάλλουν όλες τις ηλικίες και προκαλούν πόνο και ανικανότητα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών. Και αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορούν να οδηγήσουν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου) που θεσπίστηκε το 1996 από τον οργανισμό Arthritis and Rheumatism International (ARI).

Οι στόχοι της παγκόσμιας ημέρας αρθρίτιδας  είναι:

  • Η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας, των πασχόντων και του κοινού για τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα,
  • Η ενημέρωση της πολιτείας, ώστε να λαμβάνονται υπόψιν στις αποφάσεις του τομέα υγείας και τα νοσήματα αυτά,
  • Η εξασφάλιση δικτύου υποστήριξης για τους ασθενείς και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας οι επιστημονικές ρευματολογικές εταιριών και οι σύλλογοι ασθενών ενημερώνουν το κοινό για τα συμπτώματα, αλλά και για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και έναρξης της κατάλληλης θεραπείας.

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), σε συνεργασία με το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης, διοργάνωσε στις 12 – 13 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού, στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων της καμπάνιας της #Tosomasoumilaei.

Στα περίπτερα που είχαν στηθεί για τον σκοπό αυτό, το κοινό του Ηρακλείου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί ζωντανά από ένα Avatar, όπου η ψηφιακή φιγούρα ειδικού ιατρού – ρευματολόγου απαντούσε άμεσα σε όλες τις  ερωτήσεις τους σχετικά με τις ρευματοπάθειες.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) Ευαγγελία Καταξάκη, επεσήμανε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ρευματικά νοσήματα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι. Για αυτό τον λόγο, είναι εξόχως σημαντικές οι καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού. Η καμπάνια της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας #Tosomasoumilaei, χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, δίνει τη δυνατότητα μέσω ενός avatar που έχει τη μορφή ενός ιατρού – ρευματολόγου, να απαντηθούν οι ερωτήσεις του κοινού σε πραγματικό χρόνο, καθώς το κοινό μπορεί να συνομιλήσει με το avatar. Η ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση, μπορούν να δώσουν την ευκαιρία στους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους».


Στην εκδήλωση μετείχαν επίσης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης Γιάννης Παπαδάκης και η πρόεδρος του Ρευμαζήν Κατερίνα Κουτσογιάννη.

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), μέσω της καμπάνιας ενημέρωσης «το σώμα σου μιλάει, άκουσε το», προτρέπει κάθε ασθενή με συμπτώματα από τις αρθρώσεις, να ακολουθήσει το σύνθημα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: «Πάρε τη ζωή στα χέρια σου – Ενημερώσου».

Post a Comment

0 Comments